Foto
aan wat meten we een hoogstaande beschaving?
Kunst als muziek? literatuur  Of de sociale samenleving met een plaats voor de zwakke in de maatschappij?
De algemene opvatting is dat ze samen een geheel vormen. met als de eerste plaats de zorg van de zwakke. want in de vooruitgang van de laatste 50 jaar. de opkomst van de zwakkeren. is het sociaal gevoel een wet geworden. maar is het zo? na een opkomst glijd de sociale voorzieningen en opvang terug af. De werkloosheidsvergoeding ingesteld om periodes te overbruggen tussen 2 jobs. verminderd en is niet een genoeg om de basis behoeftes te voorzien. en welke werkende mens heeft nu een spaarcentje waar hij enkel jaren van kan overleven. net als de ziektevergoeding. Om recht te hebben om langer als een jaar in ziekte verzuim te zijn. moet je 66 pct werkombekwaamzijn. Alleen welke baas wilt in deze tijden iemand die maar 40 pct kan presteren? want ja ze geven je net 65 pct en je valt overal buiten. En je moet overal een gezondsheids test doen voor je ergens aangenomen word. waarom zou de baas iemand aannemen die niet kan  presteren,als er een keuze is uit honderden anderen die 110 pct kunnen werken. nu dit is België. het sociaal paradijs globaal is het elders nog erger. geen werkloosheidsverzekering, geen ziekteverzekering; Zelfs geen vakbond.
Slavernij bestaat nog op deze wereld. Mannen, vrouwen, kinderen 7 dagen per week 14 uur per dag werken. voor 1 maaltijd per dag. niet elk kind kan naar school.. we vergeten vaak dat het elders op deze wereld t leven niet zo mooi is. Zelfs in Eyrope groeien de problemen van armoede. denk aan Griekenland, spanje, engeland,  en ook Belië begint in elkaar te zakken. Duizenden straatkinderen die als ratten in riolen leven in Rusland. meisjes die geen recht op leven hebben in India China. De vrouwen in de gesloten moslimlanden.
Als ik alleen de zichtbare problemen zou opnoemen van land per land. Heb ik een boekje vol. en dit is het tipkje van de ijsberg. dat wat het publiek kent. De mistoestanden zijn zo normaal geworden, dat nuiemand nog de moeite neemt om ze te verstoppen. Dichter bij huis, is er een te kort aan opvang voor de ouderen de gehandikapte en kinderen met speciale noden.
eerlijk? als je de zorg voor zwakkeren als maatstaf neemt. is deze wereld niet eens beschaafd te noemen.
De vraag is dus, waarom we verwachten dat deze aarde niet alleen naar de 4e diemensie verschuift. maar zelfs hoger. het word tijd om ralistisch te zijn, en de roze bril af te zetten. Mediteren helpt de energieën van verandering te ondersteunen. maar we moeten ook deze verandering in de praktijk steunen. 
met de woorden van de grootste leerar aller tijden Jesouha de timmerman van nazareth, geroemd als de Christus. men herkent de boom aan zijn vruchten. kan een slechte boom goede vruchten voortbrengen? ik zeg u alleen een goede boom kan goede vruchten voortbrengen. Zo herken je de mens aan zijn daden. een slecht mens brengt slechte daden voort, een goed mens goede daden.
De verandering van deze wereld ligt in onze handen. we dienen niet de wereld te veranderen. we beginnen met onszelf. onze buurt, hoe meer hierdoor geinspireerd worden. hoe groter de verandering zal zijn.
We veranderen de beschaving door onze stem te laten horen. te protesteren tegen onrecht. ons hart te openen voor de zwakken. Te spreken voor hen zonder stem. we starten petities, we ondertekenen. of we gaan betogen. één stem maakt niet veel verschil; duizenden en miljoenen wel. Deze aarde is onze thuis. Er mag geen leed ver van ons bed zijn. Wat er op de aarde gebeurt raakt ons allemaal. waar het ook gebeurt. energie kent geen grensen.

margarethaverbraeken@gmail.com

Leave a Reply.